Zwemmer

vrijdag 14 maart 2014

Eerste hulp bij netwerken



Netwerken is net werken

Netwerken doen we allemaal. Vrijwel dagelijks ontmoeten we nieuwe mensen, maken we een praatje met de buurman of bouwen we aan een relatie met collega’s. Een sociale aangelegenheid waar we vaak plezier uit halen. We staan er dan niet bij stil dat dit gedrag ook een vorm van netwerken is. Wanneer het aankomt op netwerkbijeenkomsten voelt dat zelfde gedrag, het leggen van (nieuwe) contacten, ineens geforceerd, bijna onnatuurlijk.

Eerst geven, dan krijgen

Dat komt doordat we daar met een bepaald doel zijn. We willen scoren! Het liefst vandaag. Maar zo werkt het dus niet. Als dat je primaire doel is, kan je beter thuis blijven.
Netwerken is verbinding maken; eerst geven, daarna krijgen. Net als in je dagelijkse leefomgeving. Daarbij denk ik aan ‘the seven habits of highly effective  people’ van Stephen Covey. Voordat de boer zijn oogst binnenhaalt, begint hij met het bewerken van zijn land. Vervolgens moet hij zaaien, mesten, de grond en het gewas verzorgen. En pas daarna, als het zonnetje heeft geschenen en het seizoen is aangebroken, dan kan hij oogsten.
Met andere woorden: je moet eerst zelf investeren. De juiste dingen in de goede volgorde doen. Eerst zaaien, dan oogsten. Met je einddoel voor ogen, om later de vruchten te kunnen plukken.

Ervaringen: wat voor mij werkt:

1.    Stel jezelf een (realistisch) doel. Als ik ga netwerken, neem ik me voor dat ik minimaal drie bestaande relaties spreek en dat ik met minstens twee mensen uitgebreid wil kennis maken.
2.    Bereid je voor. Zorg dat je weet wie er komt en welke bedrijven vertegenwoordigt zijn. Via Social Media kom je veel te weten. Je ziet vooraf hoe mensen die je wilt spreken er uit zien, waar ze werken en wat ze doen. Op die manier verhoog je de effectiviteit voor jezelf. Je weet immers wie je wilt spreken. En dat maakt het gemakkelijker om contact te leggen met de juiste mensen.
3.    Zorg dat je op tijd bent. Zo voorkom je dat er al diverse ‘groepjes’ zijn gevormd. Groepjes waarmee het meestal lastiger is om contact te leggen. Daarnaast spreek je met een beetje geluk de gastheer/gastvrouw nog voordat deze druk is met het ontvangen van een hele hoop andere gasten. De gastheer of gastvrouw kent (bijna) iedereen en kan je dus bij interessante mensen introduceren.
4.    Netwerken begint al voordat je binnen bent. Laatst wilde ik tegelijk met een ander mijn auto op dezelfde plek parkeren. Even later had ik met diezelfde man een diepgaand gesprek over gezamenlijke interesses. De week daarop hadden we een vervolg afspraak. Contacten kun je al leggen zodra je merkt dat mensen dezelfde bestemming hebben. Een gesprek is gemakkelijk aan te knopen en je komt niet alleen binnen.
5.    Zorg dat je altijd een open houding aanneemt en dat je vriendelijk kijkt. Houd eventueel een glas in je handen, maar hou ook altijd één hand vrij. Mensen zijn dan eerder geneigd om contact te leggen en je hebt een hand vrij om hen te begroeten.
6.    Als je het lastig vindt om zelf contact te leggen, sluit dan ergens aan in een rij of bij de bar. Daar staan altijd mensen voor, naast en achter je. Een gesprek knoop je snel aan door bijvoorbeeld een bord aan te reiken, of door te vragen of je voor de ander ook een drankje kan bestellen.
7.    Zorg dat je eerst iets brengt. Dit kan een ervaring zijn of één van je eigen relaties. Maak wel een goede inschatting van de toegevoegde waarde van je relatie of ervaring.
8.    Blijf dicht bij jezelf. Doe jezelf niet anders voor dan je bent. Daar prikken mensen doorheen. Authenticiteit is wat mensen aantrekt. Praat niet met anderen mee. Geef je eigen mening en ben eerlijk naar jezelf en naar anderen. Anderen waarderen dat.
9.    Geef de ander - en de mensen daar omheen -aandacht. Toon interesse en stel open vragen (vragen die beginnen met: hoe, wie, wat, waar, waarom, wanneer hoe en hoeveel?). Vorige week sprak ik een relatie met een technische achtergrond. Ik ben niet technisch maar heb toch een aantal vragen gesteld. Wat bleek: we hebben op dezelfde basisschool gezeten. Dit schiep direct een band. Een band die heeft geleid tot een vervolgafspraak.
10. Onderhoud je contacten. Noteer details zoals hobby’s, kinderen, etc. Zo kan je ook gemakkelijk informele gesprekken aanknopen wanneer je elkaar later tegen komt. Want naast ‘netwerker’ heeft iedereen naast zijn of haar werk ook een informele rol. Veel mensen praten daar graag over. Want men vindt het leuk als je geïnteresseerd bent in de persoon.
11. Wees zuinig op je netwerk en pleeg onderhoud. Zo blijft je netwerk in goede conditie en blijven mensen op de hoogte van jouw bestaan en van jouw activiteiten. Dit doe je door bijvoorbeeld via Social Media in contact te blijven. Een berichtje op een verjaardag of zorg dat je de ander weer even kort spreekt op een volgende netwerkbijeenkomst. Geef aandacht.
12. En last but not least: ga er vanuit dat revenuen later komen. Eerst zaaien. Later kun je oogsten (denk nog eens aan die boer). Als jij van toegevoegde waarde voor iemand bent (geweest), onthouden ze wie je bent. Dit is het netwerk dat je later gemakkelijk kan aanspreken.

48 uur

Ik wens je veel netwerkplezier! En oh ja…. Wacht niet te lang met het opvolgen van contacten. Een algemene regel is dat je binnen ongeveer 48 uur een opvolg actie hebt uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten